El Sistema

EL SİSTEMA

Zeytin Çekirdekleri; El Sistema’dan ilham alan bir projedir.

Venezuela’nın El Sistema adı verilen Gençlik ve Çocuk Orkestraları ve Koroları Ulusal Sistemi, 1975 yılında vizyoner müzisyen ve ekonomist José Antonio Abreu tarafından hayata geçirilmiştir. O tarihten beri Venezuela’da müzik eğitimini sosyal değişim için bir araç olarak kullanan El Sistema, yoksul veya zor koşullarda yaşayan çocukların orkestra veya koro topluluklarında enstrüman çalmak veya şarkı söylemek için bir araya geldiği “nucléos” ya da müzik eğitimi merkezleri sayesinde giderek ülke çapında yayılmış ve yalnızca 11 çocukla eğitime başlamışken günümüzde ülke çapında 200’den fazla gençlik orkestrası ile 400,000 çocuğa ulaşmıştır. Venezuela’daki her merkezin en başarılı öğrencilerinden oluşan Simon Bolivar Gençlik Orkestrası kendisi de El Sistema’nın içinden yetişmiş ve 26 yaşında Los Angeles Filarmoni orkestrasının başına geçmiş olan başarılı şef Gustavo Dudamel’in yönetiminde bir çok ülkede konserler vermektedir.

El Sistema 1990’lı yıllarda Latin Amerika ülkelerinde ve özellikle Kolombiya, Brezilya ve Meksika’da yayılmış, José Antonio Abreu ise aralarında İsveç, İspanya, Almanya, Hollanda, İtalya, Avusturya, Güney Kore, Türkiye, Kanada ve Amerika’nın da bulunduğu bir çok ülkede tanınmış ve ödüller almıştır.

El Sistema’nın bu başarısı dünya çapında en az altmış ülkede bir milyona yakın çocuğa hizmet veren benzer programlara ilham kaynağı olmuştur.