BOĞAZİÇİ AYVALIK PROJESİ VE ÇEKİRDEK KUMPANYA
2014 yılında Soma’da yaşanan kazadan sonra, oradaki sosyo-ekonomik temelleri araştırmak üzere Boğaziçi Üniversitesinde “Boğaziçi Soma Dayanışması” ekibi kuruldu. Ekim 2014 itibari ile de aynı ekip, Zeytin Yasa Tasarı’nın gündeme gelmesi sonucu zeytinliklerin kamulaştırılmasına ilişkin bilginin yayılabilmesi için “Delice Zeytin Dayanışması”nı kurdu. Ekibin 2015 yılının Ocak ve Şubat ayında yaptığı saha araştırması sırasında Zeytin Çekirdekleri Derneği ile görüşmesi Ayvalık’taki çocuklara yönelik yapılacak bir çalışmanın temellerini attı. Zeytin Çekirdekleri Derneğinden Boğaziçi Üniversitesi ile ortaklaşa çocuk çalışmaları talebi geldi.
2015 Haziran ayında Boğaziçi Üniversitesi gönüllüleri 10 Ağustos – 10 Eylül arası yapılacak yaz okulu için gönüllü alımları ve ön çalışmalarını başlar. Atölyeler, kent (Ayvalık) / mekân ve toplumsal bellek, ekoloji; geri dönüşüm, doğa ve yaşam, çocuk Hakları, birlikte yaşam gibi temalardan hareketle, öykü, tiyatro, dans, karikatür, tarımdan sofraya ve fotoğrafçılık alanlarını kapsıyordu. 2015 yılında başlayan 76 gönüllü üniversite öğrencisi, danışman hocaları ve sahadaki program yürütücüleri ile 200 çocuğun buluştuğu proje sekiz yıldır aksamadan devam ediyor, Boğaziçi Ayvalık Okulu yaz ve kış tatillerinde gerçekleştirilen sürdürülebilir çok başarılı bir program olarak Ayvalık dışında Türkiye’nin başka il ve ilçelerinde de yapılmaya başlamıştır.
Çekirdek Kumpanya
Tiyatro çalışmaları 2017 yılında Ayvalık Yenimahalle’deki çocuklarla “Vampir” oyunlarını başlamıştır. 30 Kasım 2017 tarihinde Tiyatro Atölyesinin yıl boyu çalışmalarıyla oluşan kadro Çekirdek Kumpanya ismini aldı. Çekirdek Kumpanyanın, ilk oyunu “Don Christobita ile Dona Rositanın Acıklı Güldürüsü” oyunu Ayvalık’ta ve İstanbul’da sahnelendiğinde büyük beğeni topladı. Shakespeare’in Romeo ve Julliet adlı eseri, prömiyerini 23 Kasım 2019’da Demirgil salonunda yaptı. 2023 yılında ise 4. Oyunları olan “Kadın Oyunları“ sahnelendi..2017 – 2023 arası tiyatro çalışmaları yapan Çekirdek Kumpanya’nın üyeleri başka bir deyişle o günün çocukları bugünün gençlerinin pozitif gelişimi tarif etmek çok zor.